BLADH trädgård

Naturlig harmoni

Salladsbaren

Ganga Roslin Bladh
Vår salladsbar, mitt i vårt bibliotek

Vår salladsbar, mitt i vårt bibliotek

Tidig februari och vi skördar grönt nästan varje dag. Vi har en hydroponisk odling. en möbel vi köpte på IKEA, när de lanserades för två år sedan. Just den här stora modellen som vi har, har de slutat tillverka. Men mindre varianter finns. Vill du se mer detaljerat hur det funkar så se IKEAS egen reklamfil i slutet av det här inlägget. Det finns många varianter på vattenodling att köpa, vi länkar till IKEA, eftersom det är den vi känner till.

fräscha, goda, nyplockade blad. Till sallad och till smothie

fräscha, goda, nyplockade blad. Till sallad och till smothie

Titta! Fräscha nyplockade blad! Så goda att jag nästan ätit upp dom innan jag gått ned för trappan till vårt kök. Våra plantor växer alltså i vatten och har fin belysning som återskapar dagsljus väldigt bra. Egentligen var det därför vi köpte hela det här systemet från början. Vi driver upp små tomatplantor och en massa annat på våren och vi fick det inte att fungera med de olika lysrör som vi provat. Tre hyllor att driva upp plantor på är lagom för oss. Vi fick liksom möjligheten till den hydroponiska salladsbaren på köpet, vilket vi är JÄTTEglada för.
Nu sitter vi här o myser, i vår läshörna, rena rama ljusterapin, så här en februarimorgon! därför brukar vi också dricka vårt morgonte här. Skönt, vi myser med växterna och får ordentligt med ljus, även vi. “Klick”, klocka 06 går ljuset på och “klick” kl 23 släcks den.

Så här såg odlingen ut för ca 10 dagar sedan

Så här såg odlingen ut för ca 10 dagar sedan

Men, inte alltid är det paradisiskt grönt och skönt i en odling: Förra året, vårt första försök med den här typen av odling, gick det först bra, men sedan blev det totalkatastrof. Bladlössen hittade hit och på noll tid hade de krupit in i veck och skrymslen på salladen, främst isbergsalladen.
Att använda gift är ingen lösning över huvud taget, tycker vi, och absolut inte på något som ska ätas. Vi sprayade desperat med homeopatiska preparat mot bladlöss och spinn, men, nära skjuter ingen hare och det räcker inte med att bladlössen blir mindre -de ska bort! det är inte lika lätt att få bort ohyra inomhus, och har de fått ett fäste kan det bli tjurigt. Vi hade liksom redan en invasion i salladen, innan vi hade upptäckt vad som var på gång. -Så det slutade med att alla salladsplantor togs bort och vi städade och skurade hela anläggningen noggrant.
Sen var det säsong för att så frön t och vi använde istället hyllorna för att dra upp tomat och chili, typ. Ohyran uteblev, allt gick bra.

Dagens bild. vi skördar nästan varje dag.

Dagens bild. vi skördar nästan varje dag.

I ÅR, tänkte vi förekomma alla hemskheter. Det är en mycket lättare taktik. Det har gått helt galant.

Vi laddar en blomspruta med preparat mot bladlöss B6. och mot spinn/ Kvalster B11. Sen la vi till lite extra kärlek i form av Devadroppar. Sådär ja. En daglig spray av blomstersprutan som har fått stått under bordet, nära till hands, när vi suttit här och druckit morgonte.
Dessutom: Förutom den konst-näring (NPK) som hälls i vattnet la vi till en lite skvätt Probioform ( liten, inte mer än typ en halv msk/ 4 liter vatten) Probioform är microorganismer i bag in box, bra att dricka för att ha ordning på sin mage, bra köket för mjölksyrning och alltså även som blomsternäring. Vi la till det för vi tycker det är lite ledsamt med bara NPK-lösning även om det är godtagbar lösning “konventionell” odling. vi har tidigare provat att göra tvärt om och bara ha Probioform, som enda som näring- men det duger inte, växterna blir alldeles för ynkliga. Nu lägger vi till Probioformen som ett bonusmaterial, för att rötterna ska bli extra glada.

mot bladlöss + mot spinn + Devadroppar

mot bladlöss + mot spinn + Devadroppar

Nöjda. Det enda vi tänker på nu, är att STARTA salladsbaren tidigare på hösten nästa gång. Det tog ändå två månader innan bladväxterna kom igång och leverera ordentligt. De ska hinna växa från frö till stor planta. Jag tyckte att jag hade fullt upp med allt i trädgården och gav inte uppmärksamhet till innomhusodlingen förrän i november. Det är ju tok för sent, om man ska ha blad hela vinterhalvåret, i november ska de ju vara stora nog att kunna skördas av. Få se, när jag kommer igång i år…
En sak till, vi har lärt oss att isbergsallad är kinkig och känslig. Vi kanske struntar att odla den på detta viset framöver.

Här kommer förklaringsfilm på hur det går till att odla i vatten. Min enda protest mot den här filmen är, att växter behöver oxå sova! De mår inte bra av att ljuset är på dygnet runt, det ser ut som de gör så, på filmen. Men det avråder vi i från. Plantorna blir väldigt stressade och förvirrade. Annars är det väldigt lik hur det är hos oss. Vi går oxå och vinkar till plantorna och behandlar dom som nära vänner (även om vi nipsar blad från dom, då och då)

https://youtu.be/ahZe-dzKPPA