Hur gör man?
Preparaten kan ej ersätta god jordvård och vattning. Detta är ett Kärleksfullt komplement!
Vatten
Det här bygger på vattnets förmåga, att bära och överföra information.
Preparaten kan innehålla tex minnet av det perfekta växtsättet, ett kommando, eller ett sorts "anti" som gör att ett skadedjuret/ insekten inte trivs.
SKAFFA BLOMSPRUTA ELLER RYGGSPRUTA
Preparaten ska duschas över växterna eller marken.
Kanske, om du har flera olika blandningar eller behov på gång, att du skaffar flera blomsprutor.
Växterna tar upp preparatet överlägset genom sina porer i bladen -inte genom rötterna. Det ska sprayas på växten, inte vattnas.
Det absolut optimala är att spraya tidig morgon, då är klyvöppningarna hos växterna som mottagligast. Men den morgontrötte kan vara lugn, det ger bra resultat när än du sprayar under dagen.
En lätt duschning räcker. Växterna ska absolut inte stå och droppa. Gör det enkelt. Det blir inte bättre för att det är mycket på en gång.
UTSPÄDNING
Det ska spädas ut med vanligt vatten. Ca 5 – 10 droppar per liter vatten. Vid större mängd vatten går det bra att ta något mindre antal droppar per liter vatten.
Det fungerar bra att spraya med flera preparat samtidigt -upp till fyra (4) preparat. Du kan då gå ner i dosering till 5 droppar per preparat/ liter vatten.
Det blir inte starkare med fler droppar av preparatet i vattnet. Håll doseringarna.
NÄR OCH HUR OFTA
Det absolut optimala är att spraya tidig morgon, då är klyvöppningarna hos växterna som öppnast och mottagliga. Men gör det som passar dig, du får bra resultat när än du sprayar.
Hur ofta du sprayar beror på olika faktorer. Många gånger räcker en behandling.
Vid akuta problem som tex spinn/kvalster, sköldlöss eller sniglar; kan det vara bra att först spraya varje dag de tre första dagarna för att sedan plana ut till var tredje dag, en gång i veckan. Notera hur angreppet reagerar på insattsen. Var intuitiv, prova dig fram.
Du kan spraya förebyggande. Ex: rosorna som alltid får bladlöss -då behöver du inte invänta angreppet utan kan spruta några gånger under säsong. Troligen kommer din upplevelse då att vara, att du helt enkelt inte har haft några bladlöss! Eller mössen som vill in i huset när det blir kallare ute -spraya runt husen när kylan börjar komma och upprepa några gånger under vinterhalvåret. Åter igen, använd din intuition.
Ett preparat som är ”brett”, typ ”mot skalbaggar” är ju bekvämt, och ibland kanske enda lösningen, men kan kräva fler behandlingar eftersom det inte är "mitt i prick”.
Ibland är bästa lösningen en kombination av preparat, för att det ska fungera, ex mot larver + mot skadliga insekter + blad. I detta fallet stärker blad-preparaten själva bladen medan de andra två motar ett angrepp, där man kanske inte säkert vet, eller det inte finns det exakta preparatet mot just den insekten.
De mer exakta preparaten -som ”mot gröna bladlöss”, får ofta betydligt snabbare resultat. Kanske räcker en enda gång. Observera, se vad som händer.
FÖRVARING OCH HÅLLBARHET
Bästa förvaringen är helt enkelt i ett vanligt skåp: dvs lite mörk och “lugnt”. Undvik att förvara de i elektronisk miljö som kylskåp och mobilstrålning -mobilstrålning är svårt att undvika men låt bli att ex ställa dom på din mobil.
Tänk på, att inte förvara och låta det stå i solljus, varken utspätt eller i koncentrat.
Utspädd med vatten, håller preparatet en vecka.
Preparaten är med väldigt få undantag alltid nygjorda -för att du ska ha optimalt lång hållbarhet. Mariadropparna, dock, görs på färska örter och kan bara göras vid säsong.
Var noga med att byta ut preparat när sista datum gått ut – då är de verkningslösa.
Preparaten har ett års hållbarhet. Gamla preparat är kraftlösa. Skaffa nya!
Det här är metoden för dig som vill leva med din trädgård.
Lär dig att se, uppleva och lyssna på den. Var där med alla dina sinnen.
Då kommer du också veta var, vad och när du ska stödja den.
Det här är en metod för kommunikation -lyssna med alla sinnen är viktigt.
Se på bladen, vänd och se på undersidan. Lär dig se vad som är på gång i trädgården. Gå ut på kvällen, köp en pannlampa, smyg på sniglarna.
Då kommer du att uppleva trädgården ännu mer levande och njuta fullt ut av den - och det är så mycket lättare att stoppa, om ett angrepp är på gång eller om du ser att nån får för lite näring, innan det blivit för omfattande.
Men ta aldrig med din ilska ut i trädgården. Allting finns för att det tillsammans bildar ett kretslopp. Det är i hemmaträdgårdar som det används mest av gifter.
Varför kan man undra?
Inte behöver man ta det som en personlig förolämpning när bladlössen kommer.
Nu har du din chans, tala med dom, både växterna och de små skadedjuren -på frekvensspråk -genom vattnet, och låt naturen tala till dig.