NU! Finns färska örter för Mariadropparna och du kan köpa nygjorda Mariadroppar, här i webbshoppen. Mariadroppar är bra till så mycket då den hjälper växterna att ta in solen ljus och energi. Det hjälper frukt och grönt att ge mognad och god, djup smak. Det gör dom starka, friska och motståndskraftiga mot svampangrepp.
Bra, eller hur!
att möta hösten. tips för krukväxter som varit ute i sommar
Dom där krukväxterna som ska in snart, som varit ute och haft en skön sommar. Dom står där, mitt i den vackra sensommaren, mitt i överflödet. Solen skiner och luften är full av svävande små insekter som söker en plats att landa på. När krukväxterna sedan kommer inomhus, i varm, lite torrare luft, är det vanligt att det utvecklar en massa ohyra.
Det gäller att planera, vi mota med homeopati, med gott resultat, en vecka eller två, innan vi tar in växterna. Det är lättare att stoppa angreppet som inte hunnit bli! Genom att spraya dom med giftfria homeopatiska meddelanden ( droppar) så är det inte attraktivt för insekterna, spinnen, lössen och de andra att bosätta sig i växterna och de klarar omställningen till inomhus mycket bättre.
På bilden ovan är våra tre bästa tips så här års:
B2. Mot gröna bladlöss
B11.Mot kvalster
B12. mot skadliga insekter
Det är alltså droppar som man späder ut med vatten, ca tio droppar per liter vatten, och sprayar med blomsterspruta på växterna. Det gillar dom, växterna alltså!
snöskurar i april
VÅR, växthusetJamen, jamen, vad är det här!! Tur vi följer väderappen. Så här års, är det högsta spänning. En vill ju inte förstöra något en har pysslat fram med omsorg!
Främst.... persikorna. Men det är ju tjusningen. De blommar så tidigt, där inne i växthusets värme och sen gäller det att det inte blir frost -då ramlar alla blivande persikor av. Vi har varit med om år, då det bara blivit EN (1) persika. Medan andra år som förra, fungerade det bra och vi flera hundra!
Vi gör allt vi kan för att bromsa deras iver att få blomma, öppnar dörrarna för att det ska komma in lite svalka i växthuset. Men nu är blomningen snart över, de börjar se lite trötta ut....
blombladen singlar ner på golvet och nu är det känsligt med nattemperaturen.
Självklart, då kommer minusgrader. Det hör liksom till.
Som sagt, tack för väderappen, vi är garderade igår gick vi ut med stearinljus och placerade på utvalda platser, under, förhoppningsvis, framtida dignande grenar. Nu får de lysa under natten, värmen stiger uppåt och det brukar rädda en hel del av frukten.
Bara nån timma senare, såg det ut såhär. Vädret är lynnigt. Snön vräkte ner och det blåste rejält. Blommorna huttrar i rabatterna, de som slagit ut. Vi kryper in i soffan och tänder en brasa och hoppas att våra persikor har det bra, där de hänger ovan ljusen, ute i växthuset.
Salladsbaren
B2. mot Bladlöss, B11. Mot Spinn/ Kvalster C2. Devadroppar Probioform
Tidig februari och vi skördar grönt nästan varje dag. Vi har en hydroponisk odling. en möbel vi köpte på IKEA, när de lanserades för två år sedan. Just den här stora modellen som vi har, har de slutat tillverka. Men mindre varianter finns. Vill du se mer detaljerat hur det funkar så se IKEAS egen reklamfil i slutet av det här inlägget. Det finns många varianter på vattenodling att köpa, vi länkar till IKEA, eftersom det är den vi känner till.
Titta! Fräscha nyplockade blad! Så goda att jag nästan ätit upp dom innan jag gått ned för trappan till vårt kök. Våra plantor växer alltså i vatten och har fin belysning som återskapar dagsljus väldigt bra. Egentligen var det därför vi köpte hela det här systemet från början. Vi driver upp små tomatplantor och en massa annat på våren och vi fick det inte att fungera med de olika lysrör som vi provat. Tre hyllor att driva upp plantor på är lagom för oss. Vi fick liksom möjligheten till den hydroponiska salladsbaren på köpet, vilket vi är JÄTTEglada för.
Nu sitter vi här o myser, i vår läshörna, rena rama ljusterapin, så här en februarimorgon! därför brukar vi också dricka vårt morgonte här. Skönt, vi myser med växterna och får ordentligt med ljus, även vi. “Klick”, klocka 06 går ljuset på och “klick” kl 23 släcks den.
Men, inte alltid är det paradisiskt grönt och skönt i en odling: Förra året, vårt första försök med den här typen av odling, gick det först bra, men sedan blev det totalkatastrof. Bladlössen hittade hit och på noll tid hade de krupit in i veck och skrymslen på salladen, främst isbergsalladen.
Att använda gift är ingen lösning över huvud taget, tycker vi, och absolut inte på något som ska ätas. Vi sprayade desperat med homeopatiska preparat mot bladlöss och spinn, men, nära skjuter ingen hare och det räcker inte med att bladlössen blir mindre -de ska bort! det är inte lika lätt att få bort ohyra inomhus, och har de fått ett fäste kan det bli tjurigt. Vi hade liksom redan en invasion i salladen, innan vi hade upptäckt vad som var på gång. -Så det slutade med att alla salladsplantor togs bort och vi städade och skurade hela anläggningen noggrant.
Sen var det säsong för att så frön t och vi använde istället hyllorna för att dra upp tomat och chili, typ. Ohyran uteblev, allt gick bra.
I ÅR, tänkte vi förekomma alla hemskheter. Det är en mycket lättare taktik. Det har gått helt galant.
Vi laddar en blomspruta med preparat mot bladlöss B6. och mot spinn/ Kvalster B11. Sen la vi till lite extra kärlek i form av Devadroppar. Sådär ja. En daglig spray av blomstersprutan som har fått stått under bordet, nära till hands, när vi suttit här och druckit morgonte.
Dessutom: Förutom den konst-näring (NPK) som hälls i vattnet la vi till en lite skvätt Probioform ( liten, inte mer än typ en halv msk/ 4 liter vatten) Probioform är microorganismer i bag in box, bra att dricka för att ha ordning på sin mage, bra köket för mjölksyrning och alltså även som blomsternäring. Vi la till det för vi tycker det är lite ledsamt med bara NPK-lösning även om det är godtagbar lösning “konventionell” odling. vi har tidigare provat att göra tvärt om och bara ha Probioform, som enda som näring- men det duger inte, växterna blir alldeles för ynkliga. Nu lägger vi till Probioformen som ett bonusmaterial, för att rötterna ska bli extra glada.
Nöjda. Det enda vi tänker på nu, är att STARTA salladsbaren tidigare på hösten nästa gång. Det tog ändå två månader innan bladväxterna kom igång och leverera ordentligt. De ska hinna växa från frö till stor planta. Jag tyckte att jag hade fullt upp med allt i trädgården och gav inte uppmärksamhet till innomhusodlingen förrän i november. Det är ju tok för sent, om man ska ha blad hela vinterhalvåret, i november ska de ju vara stora nog att kunna skördas av. Få se, när jag kommer igång i år…
En sak till, vi har lärt oss att isbergsallad är kinkig och känslig. Vi kanske struntar att odla den på detta viset framöver.
Här kommer förklaringsfilm på hur det går till att odla i vatten. Min enda protest mot den här filmen är, att växter behöver oxå sova! De mår inte bra av att ljuset är på dygnet runt, det ser ut som de gör så, på filmen. Men det avråder vi i från. Plantorna blir väldigt stressade och förvirrade. Annars är det väldigt lik hur det är hos oss. Vi går oxå och vinkar till plantorna och behandlar dom som nära vänner (även om vi nipsar blad från dom, då och då)
viljeseger
Medan Rurik jobbar intensivt med några konstnärliga beställningsarbeten. Bor han i ateljen, det är en förrådsbyggnad på vår tomt. Han bor där för att få vara ostörd i målarprocessen.
Ostörd? Jo,tack, in kommer en uppjagad Rurik på första morgonen “Vi måste ta fram musfällor!! Dom riktiga. Allihopa! med en gång!” Den annars så lugne Rurik har bara en tanke -att få slut på krafsandet i väggarna, genast. - “Dom gnagar som bara den och dom är i väggen och på loftet! Så kan vi inte ha det!”
Problemet med förrådsbyggnaden är, att rummet bredvid är vedupplag ( vilket möss ääääälskar att bo och krafsa omkring i) och ovanpå är ett kallt mindre ofta besökt förråd av bra-att-ha-grejer, dit kommer de lätt genom en öppen trappa från vedupplaget. Ett mysigt boende för möss, så klart.
Efter kommer Ganga och försöker hejda: “Stopp stopp, vi kan väl inte sälja homeopatiska medel mot möss och gnagare och samtidigt själva gillra fällor när det är skarpt läge! Detta är ju en möjlighet att verkligen använda de resurser vi har!”
Rurik lugnar sig motvilligt och den lilla blomsprutan kommer fram, den tar drygt en halv liter vatten och vi droppar i 6 droppar av D6.Mot gnagare och 6 droppar av C1. mot negativa energier.
Ganga instruerar Rurik: “Det behövs inte så mycket. Du behöver inte spraya så det blir blött. Spraya på områdena inne i byggnaden och så runt huset. Speciellt runt dörren”. Efter en stund kommer Rurik in med fullbordat uppdrag. Ganga sneglar på sprayflaskan… det mesta av vätskan är kvar, kanske har han sprayat ut 1,5dl. Nä, det var för lite.
Ganga tar flaskan och kör ett var till. Något noggrannare och flaskan är tömd. Det är lagom för att täcka området.
SEGER! Nästa morgon kommer det en utsövd man. Helt tyst. “Ofattbart” var kommentaren. Ja, det sitter så djup i oss som bor på landet, vi är vana, nästan som ett ryggmärgsbeteende att musfällorna ska fram. Men som sagt, det finns snällare lösningar. Mössen flyttade.
VI ÄR SURA
HÖST, MATOj vad vi surar, eller, syrar heter det väl. Insikten om microbernas välsignelse för kroppen, knoppen och magen gör oss extra intresserade av att syra. Vilket underbart sätt att förvara mat! Det som var näringsrikt från början -blir sanslöst näringsrikt efter fermentering.Ja, näringen ökar verkligen.
Microberna till och med omvandlar och ”äter upp” ev pesticider och kemikalier i grönsakerna och ”avgiftar dom” på det sättet. Näringsrikt, medicin för magen, lättsmält och giftfritt.
Ovan är det rödkål som är basen, ville göra en syrad julkål med lite studs, sådär åt kimchi-hållet. Efter en veckas fermentering öppnar vi och provsmakar; perfekt!
Bäst att skriva redan nu -vi använder Probioform när vi syrar, och vi mäter aldrig hur mycket Probioform vi har i en inläggning, det är sådär mellan 1msk -1/2dl beroende på hur stor sats vi gör. Egentligen behövs det nog inte så mycket, men det är så bekvämt, eftersom fermenteringsprocessen sätter igång genast och säkert.
Basilikan gick samma underbara öde tillmötes. Fermenterad. Vi odlade mycket basilika i växthuset, vi åt den färsk, gjorde pesto och överflödet blev sedan fermenterat. Bladen masserades in med salt och Probioform och därefter lagd och ihoppressad i burk. Stod varmt och mörkt i tre dagar…. klart!
De grövre delarna av basilikan ville vi inte slänga -även de luktar ju gott! Så allt det som vi tyckte var lite mer ”skräpigt” hackade vi och tog i mixern, blandade med allt sånt gott som en har i pesto -vitlök, nötter ( vi brukar ta skinnad sötmandel i stället för pinjenötter) salt och Probioform. Mixern slog sönder de flesta basilika kvistarna, men några grova småbitar blev kvar. Nästa gång rensar vi noggrannare. Men jag lovar –fermenterad pesto är den godaste peston vi ätit någonsin!!
Vi hällde peston i en stor burk och ställde varmt och mörkt tre dagar. Klart! Sen har burken lång hållbarhet, åker in och ut ur kylskåpet vi har använt det som lyxpålägg. Himmelskt.
Fermenterad havre är en annan favorit! Så otroligt otippat! Det är en underbar bas för ”ost”.
Bilden ovan är från kursen vi gick tidigare i år, så jag ser små korn av mixat linfrö i massan, det har vi inte haft, det funkar ändå. På bilden är de rullade i Noriblad, lite lyxigt och nyttigt.
Men hemma i vårt kök är den uppäten innan dess! Vi brer tex ett tjockt lager av osten på en macka och skivar sedan tex en tomat och lägger på, med salt och peppar. Mmmmm
Vi har hittat Steel Cut Oat i affären, den gillar vi, men vanliga havregryn går också bra. Sen lägger vi till Probioform, lite salt och vatten, tills det blir en sörja, ner i burkar och sen får de stå, varmt och mörkt tre dagar. Sen är klart och det fungerar som bas för att göra ”osten”.
Det är så lätt att göra så vi gör en liten sats då och då av osten och låter den stå framme i rumstemperatur i en burk. Eftersom det är fermenterat, så hinner det inte härskna innan vi äter upp det. Vet inte hållbarhet i detalj, men fermentering gör allting så tåligt. Möjligen fortsätter syrningen och det blir en skarpare smak.
Havreost ungefärligt recept
4 delar syrad havre
3 delar kokosfett
1 del Bjäst/ näringsjäst
ngra droppar citron
gurkmeja
salt
peppar
Rör ihop!
Det är näringsjästen som ger den där alldeles extra dimensionen som får en att tänka på ost, så var inte för snål. Kanske behövs mer (eller mindre :D) än vad jag angett ovan. smaka av.
Vi till och med glänser med festlig ”smörgåstårta” som till största del är fermenterad. ALL kredit till Dan Urhbom. Gå hans kurs eller köp hans bok ”VILDVÄXANDE” eller i alla fall, gå in på hans hemsida och bli inspirerad!
Det är syrat grönt och vilt, den syrade havren är bas för några lager. Rejält god och mättande och håller länge.När vi skriver länge, så menar vi verkligen länge -allt är mer eller mindre fermenterat och hos oss var det helt ok och god, fortfarande efter en månad, då vi åt sista biten!!
Här är boxen med alla microberna! Över 80 olika aktiva stammar. Vi har den till försäljning,i BLADHträdgård, även om Ganga har varit lite feg och inte lag ut den i webbshopen. (Men om du mailar, kan vi skicka den till dig; 420kr plus porto och packning).
Här hos oss har den blivit familjemedlemmen som vi använder i den dagliga smothien, i vattenflaskan, när vi syrar mat (ofta) vattnar blommor och vid rengöring ( illaluktande avlopp tex).
När en är o-van, är det lätt att glömma hur bra den är till allt. Så låt den stå framme och påmind dig. Drick lite varje dag -har du nån gång tagit en antibiotikakur -så är din magflora störd -det här är bra hjälp att plantera in bra microber!
Det finns dom som tar det som “implantat” på samma sätt som ett lavemang, med en liten bollspruta, ca 1 msk; smörj ändtarmsöppning och själva pipen och för in. ska göras efter att man varit på toalett och bajsat, så tarmen är tom, då blir microberna kvar i tarmen.
Till och med vid hudproblem kan en prova att stryka det på huden, ofta tvättar vi oss alldeles för noggrant och ofta – de naturliga microberna vi ska ha på huden finns inte.
Det finns även historier om husdjur med bara fläckar i pälsen, som blivit läkt…
där står den på kökshyllan. Eftersom den har kartong är den skyddad mot ljus och den trivs bäst i rumstemperatur. Full kraft mer än ett år.
Ja, nu vet ni hur det går till i vårt kök. Vi tog även all vår chili och mixade med rejält av ingefära, vitlök och salt. Den fick heta GANGA BANGA och är perfekt i matlagningen. Het och stark.
Vi är sura och det gillar vi.
Höst. Möss, Gnagare, bort från mitt hus!
VINTER, HÖSTTemperaturen går ner. Träden är allt naknare och marken är fuktig.
Mössen tycker det är allt trevligare att bo inomhus och finns det något som står kvar i trädgårdslanden så smyger möss och andra gnagare dit. såklart
Möss och sorkar. Med åren lär en sig. Men jag minns när jag lättvindigt tittade på en rödbeta som var lite gnagd och återkom till landet för att skörda, nån vecka senare. Då var det inte mycket kvar…
Prasslet och krafset i husväggarna är inte heller så kul. Klart de letar sig in om de kan.
Men det är verkligen inte kul att ha ihjäl djuren. Låt dom leva. Det finns homeopati i stället.
Med förvåning( vi var själva skeptiska om preparaten kunde fungera på större djur som möss, sork och råttor) tycker vi att det homeopatiska preparatet mot gnagre B6, är ett mycket konkurrens kraftigt alternativ till musfällor .
Vi har upplevt hur både möss, sork och råttor försvunnit när vi sprayat med preparatet.
I år lämnade vi medvetet kvar en del rödbetor i landet, fast vi såg att en del av skörden hade skador av gnagare. vi sprayade -och nu, flera veckor senare, står betorna kvar, hela och oskadade. De åt alltså på våra grönsaker som fanns kvar ute i landet -tills vi sprayade, då upphörde det.
Spraya, upprepa med nån dags mellanrum om de är envisa.Vid riktigt envisa fall, komplettera med fälla om du vill. -motsägelsefullt? Nej, men ibland är det så att en extra envis mus har bott in sig, har de redan bott in sig kan det ibland behövas att just den musen tas bort. De andra har antagligen redan flyttat ut.
Spraya på områdena du vill ha fritt. Är det ett hus, så spraya runt huset, spec där du tror de kommer in och är det möjligt så spraya inne i huset där de är. Tänk efter hur de rimligtvis rör sig och kommer in, spraya där och gör det svårt för dom att ta sig in.
Njut av Hösten
UTLOTTNING
Vi har lottat ut ett kit med preparat som kan vara bra att ha inför hösten och när man tar in växter. Nu är lotteriet över./
Det gör vi i samarbete med tidningen FREE. Hela september månad kan du vara med, så skynda dig, fyll i uppgifter på tidningens hemsida så är du med i utlottningen!
Vi lottar ut två paket med homeopatiska trädgårdspreparat, som passar när hösten kommer: blad E9., mot gröna bladlössB2. och mot spinn/kvalsterB11.
Ett av preparaten är av typen stärker och skyddar och de två andra motar bort ohyra av olika slag.
Värde 240kr
Det här kittet är ihopsatt med tanke på höst – två av preparaten är för att få bort ohyra i sina odlingar. Men även för krukväxter, som stått ute och nu ska flyttas inomhus. Något som gärna är problematiskt -med tanke på att de gärna har med sig ohyra in.
Ett tredje preparat, BladE9. – finns för att stödjaväxterna att uttrycka det optimala av sina blad. Det kan vara tex kryddor för att de ska vara aromatiska och tåla torkning bra -eller tex kålväxter, som växer långt in på höstkanten.
Inomhus hjälper det växter som varit ute och nu kommer in, de får gärna blad som gulnar och torkar, i den mer ansträngda inomhusmiljön -det här preparatet stärker dom.
Våra inomhus växtermår bra av att få en dusch med vatten från en blomspruta, gärna dagligen. Det är ett alldeles enkelt sätt, att då droppa preparaten i det vattnet, så att det är med i den dagliga rutinen.
Krukväxter som har stått ute har gärna med sig ohyra, det kanske inte märks, men när de kommer in i det mycket torrare inomhusmiljön, förökar sig. Exempel på det är bladlöss, spinn och vita flygare.
tips;spraya på växterna med preparaten redan en tid innan du tar in dom.
fortsätt sedan, som en daglig eller någon-gång-i-vecka-rutin att spraya över växterna med blomsputan. Då får de både hjälp att hålla borta ohyra och får extra fuktighet på sina blad, vilket de älskar
Homeopatiska trädgårdspreparat är helt giftfria och dödar inget -det är mer att likna vid kommunikation, med växten och med insekterna. Växterna bli påminda om sitt bästa och friska uttryck och insekterna får känslan av att här är inget bra att vara.
JORDEN
EN LITEN SÅNG FÖR JORDEN.
JORDEN, på varje flaska från BLADHträdgård, står det, “preparatet kan ej ersätta god jordvård och vattning. Detta är ett kärleksfullt komplement”.
Jag minns hur försiktig jag var i början, när jag odlade. Drog hem en (1) skottkärra med koskit från bonden som jag vände ner i mitt grönsaksland. Visst, det växte artigt. sen läste jag någons trädgårdstips, om sin relation till sin trädgård. “det händer inget förrän man skaffar stora mängder gödsel till trädgårdslandet, massor! Det är bästa odlingstipset!!” Det gjord mig modigare, jag körde hem mer gödsel och det växte absolut bättre.
Sen blev vi allt mer uppdaterade på microber. Ledet mellan näringen och växten. Som hjälper växten att ta upp all den mustiga näringen i jorden… då växte det ännu bättre..
Jorden och vattnet är bästa redskapet för växtglädje. Mer kunskap om jord hittar du bättre på andra hemsidor eller böcker, men förmedlar gärna det som varit bra för oss: Bokashi, titta gärna på deras hemsida och låt dig inspireras till mer dunderkraft i trädgårdslandet.
Bra jord och vatten i rätt tid. Sen händer det alltid saker när det växter. Det kommer ett gäng bladlöss, sniglarna glider in eller nåt annat, men inte lika ofta när växterna har det bra i sin jord.
Skönt att kunna ta fram hjälp från homeopatin, ett så bra och ändå skonsam, helt giftfritt sätt, att skydda och stärka sin trädgård, när det behövs.
Att ha egna äpplen länge
Dääääär försvann vårt sista egenodlade äpple ner i mixern och blev en smothie! Det gick så fort att jag hann inte ta nåt kort. Det enda som blev kvar var de små bitar som vi skurit av, eftersom de hade skavanker.
Vi har alltså dagligen haft egna äpplen att äta, fram till nu, 11 maj. Ja, de sista var väl lite rynkiga i skalet -men ändock, ekologiska och gratis. Vi har främst haft dom i våra smothies och då behöver de inte vara vattenstinna och illgröna som ett Granny Smith från Peru (eller var de nu flugit in från).
Nu blir det reklam:
Vår vinterförvaring är egentligen inte världens bästa, den är lite för dåligt isolerat. Men det brukar gå rätt bra ändå. Två knep använder vi oss av för att frukten ska hålla länge.
Knep ett: Packar äpplena med ormbunksblad. Det är något som som Ganga läste i tidningen LAND, för trettio år sedan, så, det där med varför, är glömt för länge sedan. -kanske du vet? Men när vi testat med eller utan ormbunksblad när vi höstpackar äpplena - så håller de sig friska längre, MED ormbunksblad.
Det andra knepet som vi lovordar är ett av våra homeopatiska preparat: "Frukt, E8"Det hjälper verkligen frukten att bli sitt bästa jag. Så några gånger efter fruktsättningen under sommar och sensommar, så sprayar vi fruktträden. Det tar fram det bästa av smak och hållbarhet.
ATT FÖREBYGGA
I många många år har en olvonbuske, Snöboll, levt ett ynkligt bortglömt liv i vår trädgård. Trädgården är stor, och vissa blir styvmoderligt behandlade. Varje år är den bara tomma uppätna pinnar, reda vid midsommar.
Vad äter upp den?? Vad är det för något som älskar denna buske så passionerat! Vi leker detektiv, försöker hitta boven med både förstoringsglas och nattlampa.
Egentligen blir vi inte ett dugg klokare. Något, antagligen väldigt litet, äter upp den och fort går det. Det är en skadlig insekt och den lägger antagligen ägg som blir larver, kanske någon slags kvalster ( de är ju små).
Vi provar en kombo: MOT LARVER B5, MOT SKADLIGA INSEKTER B12 och MOT KVALSTER (Spinn) B11. Ca fem droppar av varje preparat i en liten blomspruta och sen sprayade vi vid upprepade tillfällen under en period. Busken repade sig synligt redan efter en vecka. Små nya gröna blad började synas!
Året efter körde vi förebyggande, samma kombo av preparat men redan när första bladen ville komma och sedan upprepad behandling med någon veckas mellanrum under säsongen. Alltså redan innan några synliga tecken fanns på angrepp.
Olvonbusken svarade med att blomma generöst -för första gången någonsin!!
Nästa år glömde vi bort den ( det där med styvmoderligheten) och upptäckte inte katastrofen förrän busken var half uppäten. Med andra ord -busken var fortfarande attraktiv, men nu klarade vi det! angreppet upphörde och vi fick njuta av vacker blomning.
Nu vet vi, vi börjar tidig vår att förebygga, då blir det bäst!
TIDIG VÅR I TRÄDGÅRDEN
Medan allt fortfarande håller på att vår-vakna i trädgården, kan du förstärka “ljuset” . Är tomten stor, är det tacksamt med en ryggspruta.
MARIADROPPARNA ( A1.) och DEVADROPPARNA ( C2.) är en fin start på det nya växtåret. MARIADROPPARNA hjälper växtligheten att ta in LJUSET, det gör dem motståndskraftigare och ger extra fin smak åt bär frukt och grönsaker. DEVADROPPARNA är också en växtförstärkare men även en subtil kommunikationsförstärkare, mellan dig och din trädgård. Devorna är de varelser som är nära växtriket, som skyddar och jobbar med växterna från en annan närliggande dimension. De är ofta skygga, men DEVADROPPARNA förstärker närheten, tilliten och kommunikationen mellan växterna-Devorna och dig. Se gärna till att du själv också får en dusch av preparatet när du ändå håller på.
Du kan behandla området med bägge preparaten på samma gång. Det går bra att blanda, det är bara att hälla vatten i ryggsprutan eller din blomsterspray och sen, 10 droppar per liter vatten och preparat. Det är inte sådär noga på droppen, när du tillreder större satser läs gärna mer här. Dropparna fungerar som ett minne i vattnet, och sprider genast ut sig till hela satsen.
Välj en vindstilla dag. Gärna morgon, det är bäst. Då ökar fortfarande energin i trädgården och allt är mer mottagligt. En lätt dusch räcker, så känn inte att du behöver vara övernoga, det behöver inte bli blött. Lite regn skadar inte i heller, det bara hjälper till att sprida det ännu mera.
Njut av dagen och dina Växter, det gillar dom.
Höst, när mössen vill in...
HÖSTLivet på landet. Redan när skördetröskorna går över åkrarna märks det. Mössen. När det sedan blir allt kallare ute, så visst, skönare inomhus. Det tycker ju jag med. Men det är olustigt när det börjar krafsa och springa i väggarna.
Preparatet B6, mot gnagare, motar inte bara möss utan även andra gnagare. Men nu är det höstmössen vi skriver om. Bäst resultat mot mössen som vill flytta in, är om du hinner före! När de väl kommit in kan man behöva vara något tjatigare och upprepa behandlingen fler gånger.
Blomspruta eller ryggspruta, beror på hur stora ytor/ många hus och hur stort tålamod du har. Som vanligt, spär du ut ca 10 droppar per liter vatten och går sedan runt husen och sprayar. Inget giftigt, bara som ett meddelande, att här är inget bra ställe att vara på. Upprepa det här med någon dags mellanrum. Som förebyggande, räcker det att du sprutar två gånger i början på hösten och sedan att du upprepar det vid något eller några tillfällen när hösten djupnar. Det brukar räcka.
Som vanligt gäller, din egen fingertoppskänsla. Det finns inga fasta regler för hur det blir bäst. Någon gång, har vi kompletterat med musfälla, men oftast inte. I de fallen, med musfälla, har antalet möss, fångade i fälla sjunkit rejält, när vi börjat spraya med preparatet. Preparatet är inte på något sätt giftigt, det här är en kommunikation -Mössen väljer helt enkelt att försvinna.